Je paard laden ..

… is soms best een gedoe!

Je paard laden kan soms best een ‘gedoe’ zijn. En helemaal wanneer je ‘haast’ hebt, het paard op afspraak naar de kliniek moet of wanneer je zelf stress hebt.

Te smal!

Als je weet dat een paard, omdat zijn ogen aan de zijkant van zijn hoofd staan, bijna 360 graden om zich heen kan kijken dan kan je je wellicht indenken dat het op een trailer stappen voor een paard aanvoelt alsof hij een vreselijk nauwe ruimte in moet stappen. “HELP, dat gaat echt niet passen hoor!” protesteert zij en kijkt jou wanhopig aan.

Spelenderwijs ontdekken

We hebben allemaal de wens dat het paard zich gemakkelijk laat laden. Klep open en huppakee .. Lekker vlot loopt het paard de trailer op. En die paarden zijn er! Wat is hier dan het wezenlijke verschil met die paarden waar je echt heel veel tijd (en rust) voor nodig hebt om ze te overtuigen dat de ruimte echt niet zo smal is. Het antwoord? Spelenderwijs en zonder druk oefenen! Door spelenderwijs te oefenen krijgt het paard de ruimte te ontdekken en voelt niet jouw druk van het moeten presteren.

Hoe dan?

Op de foto zie je driejarige Noura, een veulen die geboren is bij de huidige eigenaresse. Mij werd gevraagd of zij met de paardenwagen het laden mocht oefenen. Want jong geleerd, oud gedaan. En daar zeg ik geen ‘nee’ tegen! En wat fijn dat de eigenaresse deze tijd investeert in haar jonge merrie.

Het eerste stapje

Door de tijd te nemen, geen druk uit te oefenen krijgt Noura de gelegenheid de paardenwagen op haar eigen tempo te ontdekken. De sfeer rondom het laden is speels, luchtig en elk stapje die ze verder de paardenwagen instapt wordt positief en met stem beloond.

Het voordeel van een paardenwagen versus een trailer is dat het een stabiele zijlader is met lage opstap, de binnenruimte niet claustrofobisch maar ruim aanvoelt. Ook omdat het interieur open en licht is. Door de stabiliteit van de wagen, de paarden staan tegen de rijrichting in, is de ervaring voor het paard een positieve.

Positieve ervaring

Door in alle rust te oefenen leert het paard dat het best oké is om die paardenwagen in te stappen. En zeker wanneer er een positieve ervaring aan gekoppeld wordt.

Paarden die, door de paardenwagen in te stappen, keer op keer bij een kliniek uitkomen gevolgd door een mindere ervaring associëren de paardenwagen sneller met de kliniek.

Belangrijk is dan ook een positieve ervaring te koppelen aan de paardenwagen. Laad het paard, ga bijvoorbeeld naar een natuurgebied om daar niks van haar te vragen en lekker te gaan wandelen met diverse snackmomentjes voor paard (en mens).

Sneller dan verwacht

Het MEGA voordeel van spelenderwijs de paardenwagen te mogen ontdekken is dat de nieuwsgierigheid van het paard wordt getriggerd. En Noura op haar eigen tempo steeds verder de paardenwagen opstapt en op een moment besluit er helemaal in te stappen! De eigenaresse helemaal apetrots op haar puppypaard!

Daar doen we het voor, SAMEN!

Wil je ook het laden van jouw paard oefenen? Neem contact met mij op en kom ik naar je toe!